Synttärihaastattelussa Vesa Kittilä, 16

24.9.2015


Vesa loppusuoralla nuorten olympiafestivaaleilla Georgiassa.
Vesa loppusuoralla nuorten olympiafestivaaleilla Georgiassa.

Tämä haastattelu on toinen osa synttärihaastattelujen sarjasta, jossa haastateltavana ovat Wirran harrastajat oman syntymäpäivänsä aikoihin. Haastatteluja julkaistaan epätasaisin väliajoin. Nyt haastateltavana tänään 16-vuotissynttäreitään juhliva Vesa Kittilä.

1. Teit kesän mittaan hyviä tuloksia varsinkin 400 m aidoissa. Mitkä tekijät johtivat noin koviin tuloksiin?

- Määrätietoinen ja pitkäjänteinen harjoittelu, koko treenikauden terveenä pysymineen ja ehjä harjoittelukausi ilman loukkaantumisia.

2. Osasitko ennen kesän kilpailukauden alkamista odottaa tuollaisia aikoja?

- Osasin odottaa, sillä talvi oli treenattu kovaa ja tiedettiin, että jossain vaiheessa ajan pitäis olla hyvä.

3. Päälajiksesi on valikoitunut 400 metrin aitajuoksu. Minkälaisia henkisiä ja fyysisiä ominaisuuksia tuo laji vaatii?

- Fyysiseltä puolelta 400 m aidat vaativat kestävyyttä ja nopeutta, sillä koko matka juostaan lähes 200 m vauhtia. Matka vaatii hyvän ja rennon aitatekniikan, jotta voimia säästyisi viimeiselle suoralle. Tarvitaan aidanlukutaitoa, että pystyy arvioimaan mistä aidalle ponnistaa ja millä jalalla. Tätä tarvitaan siihen, että sää ei aina ole samanlainen ja ennen starttia tehty taktiikka ei välttämättä toimi. Henkiseltä puolelta vaaditaan kovaa uskoa omaan juoksuun, sillä viimeiset kaksi aitaa ovat todella haasteelliset aitoa maitohappojen painaessa jaloissa ja totta kai pitää pystyä keskittymään omaan juoksuun, jottei rytmi mene sekaisin tai tule huonoa aitomista.

4. Pääsit kesällä mukaan Georgiaan Nuorten olympiafestivaaleille. Minkälainen kokemus tuo reissu oli ja mitä sieltä jäi mieleen?

- Georgiaan pääsy oli kokemuksena aivan upea. Kaikki tapahtui kuin oikeissa olympialaisissa, toki pienemmässä mittakaavassa. Majoituttiin kisakylässä, kuljettiin busseilla stadionille ja kisat televisioitiin Georgian televisoon ja nettiin, joten uskomaton kokemus seistä telineiden takana esittelyissä Suomen kisa-asu päällä ja edustaa omaa maata. Mieleen jäi ensimmäinen kunnon arvokisa, upea juoksu, upeita uusia ystäviä ja arvokasta kokemusta tulevaisuutta ajatellen.

5. Lähdit elokuussa opiskelemaan Kuortaneen urheilulukioon. Miten opiskelu on lähtenyt käyntiin?

- Opiskelu on lähtenyt hyvin käyntiin. On tottunut uuteen päivärytmiin ja kouluun, vaikka aikataulu on tiukka ja on kiire kokoajan niin silti on ollut todella hauskaa, sekä koulussa, että harjoituksissa.

6. Minkälainen on tyypillinen päiväaikataulusi Kuortaneella?

- Tyypillinen päiväaikataulu on, että herään seitsemältä aamulla, syön aamupalan, teen aamutoimet ja lähden kouluun. Koulu alkaa kahdeksalta. Koulupäivän aikana on yhdet harjoitukset yleensä aamupäivällä. Sitten syödään lounas kahdentoista maissa. Koulua on lounaan jälkeen neljään, jonka jälkeen huoneelle laittamaan ruokaa. Ruoanlaiton ohessa teen läksyt ja niiden jälkeen on hetki aikaa levähtää. Sitten lähdetään tekemään päivän toinen harjoitus. Harjoituksen jälkeen huoneelle syömään iltapala. Sitten venyttely ja nukkumaan, jotta jaksaa seuraavaan päivään. Lisäksi toisina päivinä pitää käydä kaupassa ja pestä pyykkiä, jotta peruselämä onnistuu.

7. Mitä mieltä olet Pyhäjoen harjoitteluolosuhteista yleisurheilijan kannalta ajateltuna?

- Lapsille ja nuoremmille olosuhteet ovat ihan hyvät. On hyvä urheilukenttä kesää varten ja monitoimitalo, jossa voi treenata läpi talven. Oman lajin osalta taas olosuhteet ovat puutteelliset. Ulkona kenttä on vain 350 m eli kaarteet ovat normaalia tiukemmat ja aidat eivät satu oikeisiin kohtiin. Lisäksi hallissa ei pysty juoksemaan tarpeeksi pitkiä vetoja, kun juoksusuoraa on vain 40 m.

8. Pyhäjoella asuessasi Ari Kittilä valmensi sinua. Miten valmennuskuviosi  on nyt järjestetty?

- Olga Hämäinen toimii täällä valmentajana, mutta yhteistyö Olgan ja Arin välillä on tärkeää nyt ja jatkossa.

9. Harjoitteletko Kuortaneella isommassa ryhmässä vai treenaatko yksin? Treenaavatko eri lajien urheilijat samassa porukassa?

- Harjoittelemme täällä Kuortaneella lajiryhmissä eli pikajuoksijat, hyppääjät ja ottelijat, heittäjät ja kestävyysjuoksijat. Itse olen pikajuoksijoiden ryhmässä, jossa on seitsemän henkeä. Toki yhteistyötä tehdään lajiryhmien välillä ja se on myös tärkeää.

10. Onko harjoitteluusi  tulossa muutoksia Kuortaneelle siirtymisen myötä?

- Muutoksia on jo tullut. Harjoittelu on muuttunut enemmän lajikohtaisemmaksi. Harjoittelu on paljon kovempaa ja vapaa-ajan liikunta on selvästi vähentynyt, sillä harjoituksia on useasti ja ne ovat kovatehoisia.

11.  Minkälaisia tuloksellisia tai kilpailullisia tavoitteita on ensi vuodelle?

- Ensi vuodelle tavoitteena olisi päästä alle 18-vuotiaiden EM-kisoihin, jotka järjestetään Georgiassa, Tbilisissä.

12. Aiotko kilpailla hallikaudella?

- Hallikauden kilpailuista päätetään tarkemmin vasta hallikaudella, joten vielä ei tiedä.

13. Tuleeko ensi vuoden aikana aitajuoksujen lisäksi kokeiltua muita lajeja kilpailuissa?

- Totta kai tulee juostua 100 m, 200 m ja 400 m, sillä ne ovat myös tärkeitä matkoja 400 metrin aiturille. Pika-aitojakin juostaan varmasti ja luultavasti pituuttakin hypätään.

14. Täytät 24.9. 16 vuotta. Miten vietät synttäreitä?

- Vietän synttärit kotona. Tulen Kuortaneelta kotiin neljän viikon jälkeen ja vietän synttärit perheen ja tuttavien kanssa, hieman kakkua syöden ja muutoin herkutellen.
 

Haastattelun teki Jyrki Takala.

Synttärihaastattelusarjan 1. osassa haastateltiin Milla Möttöstä: http://www.pyhajoenwirta.net/?x118281=366393